Ga naar de inhoud
Home » Blog » Slimme techniek in de varkensstal

Slimme techniek in de varkensstal

Slimme techniek in de varkensstal

Samen met Connecting Agri & Food en varkenshouders Ter Haar uit Geesteren en Van Schijndel uit Aalten onderzoekt Vion of kunstmatige intelligentie kan worden ingezet om het gedrag van varkens én het klimaat in de stallen te meten. 

In het pilotproject ‘Varken stuurt zijn leefklimaat middels eigen gedrag’ wordt gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie (AI) om de data van de beelden te combineren met de gegevens van de klimaatsensoren. Vervolgens is het de bedoeling dat deze gegevens automatisch worden geanalyseerd. Er zijn algoritmes ontwikkeld die beelden in data vertalen, zodat we op basis hiervan bijzonderheden kunnen ontdekken. 

De combinatie van slimme cameratechnieken met klimaatsensoren is bedoeld om het leefklimaat en de gezondheid van het varken te optimaliseren. De klimaatsensoren meten de luchtvochtigheid, temperatuur, CO2– en ammoniakgehalte. De camera’s boven het varkenshok monitoren 24 uur per dag het gedrag van de varkens. Het doel is om uiteindelijk een managementtool met een dashboard te ontwikkelen, waarin patronen en afwijkingen te zien zijn.

Lees meer in het volledige artikel op Boerderij.  

De pilot wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en het Europees Landbouwfonds

Adviseur Harm van der Zanden Peelen checkt data van het stalklimaat bij varkenshouder te Meerlo.
t.b.v. Misset/Boerderij 
Opdr.nr.409203 Kostenplaats 06003
Fotograaf:Van Assendelft Fotografie

Wilt u meer weten?

Neem contact op met onze specialisten. 

Angela van der Sanden

Specialist Veehouderij & Strategie

06 53 38 53 23
a.vandersanden@connectingagriandfood.nl