Ga naar de inhoud
Home » Blog » Stabiel prijssysteem voor de Nederlandse vleeskuikenhouderij

Stabiel prijssysteem voor de Nederlandse vleeskuikenhouderij

Rianka Laarman, master student Management, Economics en Consumer studies aan Wageningen University heeft afgelopen halfjaar haar thesis bij Connecting Agri and Food geschreven. 

Het onderwerp was het ontwikkelen van een stabiel prijssysteem voor de Nederlandse vleeskuikenhouderij. Dit is gedaan door voor het reguliere en het Beter Leven 1* productiesysteem een prijssysteem op te zetten. In dit prijssysteem zit een stabiele prijs die slechts vier keer per jaar verandert door een voerprijscorrectie en een extra vergoeding voor arbeid. KWIN 2022-2023 is gebruikt voor de berekening van de productiekosten. Voor de maanden januari, februari en maart is de referentieprijs voor het reguliere concept €1.19 per kg afgeleverd gewicht. Voor het Beter Leven 1* concept is dit €1.77 per kg afgeleverd gewicht. De prijs van Beter Leven 1* is hoger door een lagere bezettingsdichtheid en een langere productieperiode. 

De referentieprijzen van het reguliere productiesysteem zijn vergeleken met de marktprijzen van het reguliere systeem van de afgelopen twee jaar. Gemiddeld was de referentieprijs hoger dan de marktprijs. In 2021 was het verschil echter groter dan in 2022.

De laatste onderzoeksvraag ging over de interesse van vleeskuikenhouders om deel te nemen aan een prijssysteem. Hiervoor is een focusgroep opgezet. De uitkomst hiervan is dat vleeskuikenhouders met name behoefte hebben aan stabiele prijzen wanneer er verwacht wordt dat er grote investeringen moeten worden gedaan. Vleeskuikenhouders zijn terughoudend in het aan gaan van samenwerkingen met andere ketenpartners. Ze zijn bang om hun ondernemersvrijheid kwijt te raken.  

Het doel van het opzetten van zo’n prijssysteem was om prijsrisico bij vleeskuikenhouders te verminderen door meer samen te werken binnen de keten. Dit wil zeggen dat de vleeskuikenhouder meer zekerheid en stabiliteit krijgt. 

Wilt u meer weten?

Neem contact op met onze specialisten. 

Peter van Balkom

Specialist Markt & Keten

06 51 42 43 27
p.vanbalkom@connectingagriandfood.nl

Gé Backus

Directeur

06 53 72 49 43
g.backus@connectingagriandfood.nl