Ga naar de inhoud
Home » Blog » ‘Klimaataanpassingen: begin met één afdeling’

‘Klimaataanpassingen: begin met één afdeling’

'Klimaataanpassingen: begin met één afdeling'

Toen klimaatspecialist Peter van der Voorst de klimaatsensor-data van het bedrijf van Patrick van Boxmeer binnenkreeg, schrok hij. “Ik zag een hoge temperatuur en een hoog CO2-gehalte in de vleesvarkensstallen in de zomerperiode. Dat betekent dat het in de winter zeker te hoog zal zijn.”

Patrick van Boxmeer is vleesvarkenshouder in Veghel. Hij is deelnemer in het slimme varkensketen project waar Hendrix Genetics en Vion, ondersteund door Connecting Agri & Food, samen met de deelnemende varkenshouders werken aan het verder verbeteren van diergezondheid in de keten. “De voederconversie en de groei waren voor mij geen reden om actie te ondernemen. Alleen de voeropname bleef achter. Ik vreesde dat bij een lagere staltemperatuur, de voeropname en voederconversie teveel zouden toenemen.”

Eerst één afdeling proberen
Terechte bedenkingen volgens de klimaatspecialist. “De dierprestaties moet je goed in de hand houden. Daarom heb ik Patrick geadviseerd eerst in één vleesvarkensafdeling het klimaat aan te passen. Mocht het niet werken, dan kun je altijd terug.”

Langzaam afgestelde ventilatie
“De ventilatie was zo afgesteld dat deze nauwelijks reageerde op een hogere staltemperatuur. De ventilatie was wat langzaam afgesteld”, erkent Patrick nu. Om de staltemperatuur met 3 graden te verlagen, is de minimum ventilatie 20% tot 30% hoger gezet. De bandbreedte is van 8 naar 5 gegaan. “Nu reageert het ventilatiesysteem veel sneller bij stijgende staltemperaturen.”

Fris en aangenaam
Inmiddels is in de afdeling een ronde gedraaid. Het klimaat in de afdeling is fris en aangenaam. De CO2-gehalten zijn direct gedaald na de nieuwe instellingen. De dieren zijn gezond. “Kortom: de varkens doen het prima”, zegt Patrick. De voeropname is – zoals verwacht – gestegen. Evenals de groei. De voederconversie en EW-conversie zijn gelijk gebleven. ‘’Nu kan ik met een gerust hart ook de andere afdelingen omzetten.’’

Klimaattips voor de winterperiode
Qua klimaatinstellingen geeft de klimaatspecialist het advies zo min mogelijk te veranderen tussen zomer- en winterperiode. “In de winter de luchtinlaten iets verder dichtzetten om zo de windinvloeden te beperken, is mijn belangrijkste advies. Meer ventileren daar houdt menig varkenshouder niet van. Daarom: start met één afdeling om uit te proberen wat dit met de varkens, de lucht en de temperatuur doet. Mocht het niet goed uitpakken, dan zet je de ventilatie weer terug.” In het project zijn op meerdere bedrijven reeds positieve ervaringen opgedaan door inzicht in het stalklimaat en samenwerking met de klimaatdeskundigen.

Voor dit project genaamd Sturen op gezondheid – als onderdeel van Slimme Varkensketen – werken Hendriks Genetics en Vion samen, ondersteund door Connecting Agri & Food. Slimme Varkensketen is één van de moonshots van AgriFoodInnovation en wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant, provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Wilt u meer weten?

Neem contact op met onze specialisten. 

Angela van der Sanden

Specialist Veehouderij & Strategie

06 53 38 53 23
a.vandersanden@connectingagriandfood.nl