De Prijzenmonitor Varkensvlees toont de prijzen binnen de verschillende schakels in de varkensvleesketen. Na de zomer verschijnt de eerste Prijzenmonitor Kippenvlees.

“Eerlijke prijzen voor alle schakels begint met transparantie”, geeft Peter van Balkom, Specialist varkensvleesketen bij Connecting Agri & Food, aan. “De Prijzenmonitor biedt inzicht en overzicht in de prijsvorming. De trend is dat men elkaar binnen de keten steeds meer gaat opzoeken. Veehouders willen een goede prijs en goed zijn voor dier en milieu en de retail wil kunnen sturen op de vraag van consumenten naar eerlijke producten. Dat geldt niet alleen binnen de varkensvleesketen, maar ook voor andere ketens. Daarom komen we na de zomer met de eerste Prijzenmonitor Kippenvlees voor vers vlees en vleeswaren, en werken we nu aan een opzet waarmee we de prijzen van eieren in beeld brengen.” Onder meer voor groepen die nadenken over andere vormen van samenwerking of zoeken naar mogelijkheden voor een meer stabiele prijs binnen hun keten is de prijzenmonitor een goed bruikbaar instrument.

Prijzenmonitor Varkensvlees juni 2020 – juni 2021

Elk kwartaal geeft de prijzenmonitor middels een grafiek een overzicht van de betaalde prijzen in de verschillende schakels in de varkensvleesketen. Hiervoor wordt onderscheid gemaakt in het schap voor vers vlees en voor vleeswaren. In de grafieken vier prijzen:

 • De prijs af boerderij per kilo slachtgewicht.
 • De gewogen gemiddelde prijs van onderdelen zoals ham, rib, nek, schouder, middel en buik. Het betreft alleen binnenlandse afzet.
 • De inkoopprijs voor de supermarkt.*
 • De consumentenprijs.*

* Gebaseerd op bijna 1.200 producten met een EAN-code in de schappen met vers vlees en vleeswaren, waarvan ruim 500 producten geheel of gedeeltelijk varkensvlees bevatten. Er wordt gekeken naar de prijzen in één supermarkt.

Vers varkensvlees

Prijzen vleesvarkens af boerderij, varkens onderdelen slachterij, inkoopprijs vers varkensvlees supermarkt en consumenten prijzen vers vlees.

Vleeswaren varkensvlees

Prijzen vleesvarkens af boerderij, varkens onderdelen slachterij, inkoopprijs vleeswaren varkensvlees supermarkt en consumenten prijzen vleeswaren

Meld u aan voor de prijzenmonitor

Wilt u elk kwartaal automatisch op de hoogte worden gehouden van de nieuwe prijzen? Meld u dan aan voor onze mailservice via onderstaand formulier. U ontvangt dan automatisch een bericht via e-mail zodra er een update klaarstaat.

  Delen

  Wilt u meer weten?

  Neem dan contact op met Janneke Straver – van der Schans of Peter van Balkom.

  Janneke Straver - van der Schans
  Janneke Straver - van der SchansProjectmanager veehouderij
  Peter van Balkom
  Peter van BalkomSpecialist varkensvleesketen