Connecting Agri & Food heeft een prijzenmonitor varkensvlees ontwikkeld. De monitor brengt de betaalde prijzen van de verschillende schakels in de varkensvleesketen per kwartaal na afloop in beeld. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de productgroepen vers vlees en vleeswaren.

De bijgewerkte prijzen worden per kwartaal op deze website gepubliceerd (meld u hieronder aan). De monitor geeft vier prijzen weer. De prijs af boerderij betreft de prijs die de varkenshouder ontvangt per kilo slachtgewicht. Bij de gewogen gemiddelde prijs van de onderdelen gaat het onder andere om ham, rib, nek, schouder, middel en buik. Het betreft alleen binnenlandse afzet.

Verder worden de inkoopprijs voor de supermarkt vermeld en de consumentenprijs. Deze laatste twee prijzen zijn gebaseerd op bijna 1.200 producten met een EAN-code in de schappen met vers vlees en vleeswaren, waarvan ruim 500 producten geheel of gedeeltelijk varkensvlees bevatten. Er wordt gekeken naar de prijzen in één supermarkt.

Connecting Agri & Food is geruime tijd bezig geweest met de ontwikkeling, zegt directeur Gé Backus. “Er is steeds meer behoefte aan transparantie en belangstelling in prijssystemen, hebben wij gemerkt. Niet alleen bij varkenshouders, maar ook bij andere schakels in de keten. Daar voorziet deze monitor in.”

Betrouwbaar beeld

Volgens de directeur fluctueren de prijzen in de supermarkt erg. “Daarom is het belangrijk dat we de prijzen van veel producten hebben. Dat geeft een betrouwbaarder beeld. Want de prijs van alleen varkenshaas bijvoorbeeld kan op winkelniveau erg veranderlijk zijn, bijvoorbeeld onder invloed van acties.”

In absolute zin zijn de schommelingen van de consumentenprijs groter dan de prijs die de varkenshouder ontvangt. De consumentenprijs schommelde in deze periode tussen de 8 en 10 euro en de prijs af boerderij tussen de 1,30 en 1,80 euro. Maar relatief gezien zijn deze fluctuaties op boerderijniveau veel groter.

Mensen die op de hoogte willen blijven van de prijzenmonitor, kunnen zich inschrijven via het formulier onderaan dit artikel, zodat ze een alert ontvangen als de nieuwe prijzenmonitor op de website beschikbaar is.

Voerprijzen

Eerder dit najaar presenteerden we ook al een systeem om de voerprijzen te monitoren. Daarmee is het mogelijk om dicht bij de prijzen op de grondstoffenmarkt te blijven, omdat die nogal sterk kunnen fluctueren. Op basis van de termijnmarkt worden prijscorrecties van voer voor zowel zeugen-, biggen- als vleesvarkensvoer berekend. Hiermee wordt het voor varkenshouders en partijen verderop in de keten mogelijk om nauwkeuriger prijsafspraken te maken.

Prijzen vers vlees 2020

Prijzen vleeswaren 2020

Dit interview met Backus verscheen op de website van Nieuwe Oogst.

Meld u aan voor de prijzenmonitor

Wilt u elk kwartaal automatisch op de hoogte worden gehouden van de nieuwe prijzen? Meld u dan aan voor onze mailservice via onderstaand formulier. U ontvangt dan automatisch een bericht via e-mail zodra er een update klaarstaat.

  Delen

  Wilt u meer weten?

  Neem dan contact op met Janneke Straver – van der Schans of Peter van Balkom.

  Janneke Straver - van der Schans
  Janneke Straver - van der SchansProjectmanager veehouderij
  Peter van Balkom
  Peter van BalkomSpecialist varkensvleesketen