Emissiemetingen in mechanisch geventileerde stallen
Connecting Agri & Food heeft van Provincie Noord-Brabant de opdracht gekregen om op 15 veehouderijbedrijven continu emissiemetingen uit te voeren in mechanisch geventileerde stallen als onderdeel van het project Continu Meten in de provincie Noord-Brabant. “Dit project, dat afgelopen zomer van start is gegaan, heeft voornamelijk als doel om ervaring op te doen met sensormetingen volgens de in januari gepubliceerde richtlijn. Er is nog weinig ervaring met werken op die manier en er zijn nog een aantal zaken die nader ingevuld moeten worden. Door de uitvoering van dit project leren we of de richtlijn uitvoerbaar is en waar aanpassing nodig of mogelijk is.”, zegt Sandra van Kampen, Specialist Veehouderij & Leefomgeving bij Connecting Agri & Food, hierover.
Het project Continu Meten valt onder het Beleidskader Landbouw & Voedsel 2030 en het Bestuursakkoord ‘Samen maken we Brabant’ 2023-2027. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een specifieke uitkering (SPUK) toegekend om dit project te ondersteunen, met een totale begroting van 9 miljoen euro. De provincie Noord-Brabant voert deze pilot uit bij 33 veehouderijbedrijven, waarvan 15 mechanisch geventileerde stallen door Connecting Agri & Food gemonitord zullen worden.
Belang van de metingen
“Die richtlijn vormt straks de basis voor het juridische kader voor vergunningverlening op basis van werkelijke emissies”, vervolgt Sandra. Dit betekent dat veehouders transparant en nauwkeurig hun emissies kunnen meten en daarmee kunnen aantonen dat ze voldoen aan milieudoelstellingen voor ammoniak. “Door continu emissies te meten, krijgt de veehouder een gedetailleerd beeld van de uitstootniveaus van zijn stallen gedurende het jaar. Dit biedt veehouders de mogelijkheid om gericht maatregelen te nemen om de emissie te verlagen indien dat nodig is, dat helpt om de milieu-impact van de veehouderijsector te verminderen.”
Implementatie
Het project is in juli aan Connecting Agri & Food gegund,, waarna de voorbereidingen voor de metingen begonnen. Harm van der Zanden, productmanager Slimme Stal: “We hebben alle locaties bezocht en samen met de veehouder een op maat gemaakt installatieplan uitgewerkt. Dit is vertaald naar een meetplan wat door Witteveen en Bos is beoordeeld” De daadwerkelijke installatie van de meetapparatuur in de stallen start eind oktober 2024 en zal naar verwachting begin 2025 voltooid zijn. Harm van der Zanden vervolgt “Onze samenwerking met veehouders omvat niet alleen de installatie van geavanceerde meetapparatuur, maar ook het aanbieden van een gebruiksvriendelijk dashboard. Dit dashboard geeft realtime inzicht in de emissies, waardoor veehouders proactief kunnen inspelen op de data en de nodige aanpassingen kunnen doorvoeren om hun emissies te verlagen.”
Vooruitgang
Sandra: “De eerste fase van het project heeft al belangrijke mijlpalen bereikt. Tijdens de locatiebezoeken en het uitwerken van de installatieplannen hebben we veel geleerd. De knelpunten en de onderdelen waarop de richtlijn nog onvoldoende duidelijkheid biedt werden al snel duidelijk. Samen met de andere betrokken partijen is gezocht naar een eenduidige aanpak en is deze vastgelegd in de meetplannen.
“In de komende maanden zullen we regelmatig updates plaatsen over de voortgang van het project. Deze updates zullen informatie bevatten over de resultaten van de emissiemetingen, de uitdagingen die we tegenkomen en de successen die we boeken”, aldus Harm.
Wilt u meer weten?
Neem contact op met onze specialisten.
Sandra van Kampen
Specialist Veehouderij & Leefomgeving
06 51 34 95 38
s.vankampen@connectingagriandfood.nl
Sandra van Kampen
Specialist Veehouderij & Leefomgeving
- Telefoon: 06 51 34 95 38
- E-mail: S.vankampen@connectingagriandfood.nl
Harm van der Zanden
Productmanager Slimme Stal
06 16 04 84 75
h.vanderzanden@connectingagriandfood.nl
Harm van der Zanden
Productmanager Slimme Stal
- Telefoon:06 16 04 84 75
- E-mail:H.vanderzanden@connectingagriandfood.nl
Connecting Agri & Food
Oostwijk 5
Postbus 511
5400 AM Uden
Telefoon: 0413 33 68 89
E-mail: info@connectingagriandfood.nl